Meteen naar de inhoud
Home » Hoofdpijn Soorten » Clusterhoofdpijn behandelbaar » Clusterhoofdpijn oorzaak

Clusterhoofdpijn oorzaak

Van clusterhoofdpijn is de onderliggende oorzaak onbekend. Bij de cyclische patronen van clusterhoofdpijn ligt et voor de hand dat er een verband bestaat met de biologische klok van het lichaam en de  hypothalamus hierbij een rol speelt. De biologische klok betreft ons meridiaan stelsel en de volgorde waarin onze organen gedurende de dag actief worden.

clusterhoofdpijn oorzaak bio klok

clusterhoofdpijn oorzaak gerelateerd aan bio klok

In tegenstelling tot migraine en spanningshoofdpijn is wordt de serie aanvallen van een clusterhoofdpijn niet op gang gebracht door triggers, zoals stress, hormonale veranderingen of voedsel.  Zodra een clusterperiode begint, kan het drinken van alcohol echter snel een barstende hoofdpijn veroorzaken. Om deze reden vermijden veel mensen met clusterhoofdpijn alcohol tijdens een clusterperiode. Alcohol gebruik lijkt een clusterhoofdpijn oorzaak maar is meer een trigger.

Andere mogelijke triggers zijn het gebruik van medicijnen zoals nitroglycerine, een medicijn dat wordt gebruikt om hartaandoeningen te behandelen.

Risicofactoren van clusterhoofdpijn los van oorzaak

Risicofactoren voor clusterhoofdpijn zijn onder meer:

  • Seks. Mannen hebben meer kans op clusterhoofdpijn.
  • Leeftijd. De meeste mensen die clusterhoofdpijn krijgen, zijn tussen de 20 en 50 jaar oud, hoewel de aandoening zich op elke leeftijd kan ontwikkelen.
  • Roken. Veel mensen die clusterhoofdpijnaanvallen krijgen, zijn rokers. Stoppen met roken heeft echter meestal geen effect op de hoofdpijn.
  • Alcoholgebruik. Alcohol kan een aanval uitlokken als je risico loopt op clusterhoofdpijn.
  • Een familiegeschiedenis. Het hebben van een ouder of broer of zus die clusterhoofdpijn heeft gehad, kan uw risico vergroten.

Wat is clusterhoofdpijn?

Clusterhoofdpijn treft meer mannen dan vrouwen. Het komt voornamelijk voor aan één kant van het hoofd en gaat vaak gepaard met een loopneus en tranende ogen aan dezelfde kant. De clusterhoofdpijn oorzaak is niet anders dan die andere hoofdpijnen.

Clusterhoofdpijn, zoals de naam al doet vermoeden, is een ernstige, eenzijdige hoofdpijn die optreedt in groepen die gedurende een week of maanden optreden. Het wordt vaak de ergste vorm van hoofdpijn genoemd, omdat de pijn zo pijnlijk is en u uw normale activiteiten niet kunt doen. Clusterhoofdpijn komt in cycli. De meeste mensen hebben één of twee clusterperiodes per jaar. Tijdens een clusterperiode kan men tot een maand duren. En nadat het is afgelopen, krijgt u mogelijk maanden of zelfs jaren geen hoofdpijn meer. Maar hoewel het zo pijnlijk is, kan clusterhoofdpijn geen schade op de lange termijn veroorzaken. Mits er niet van zware medicijnen gebruikt wordt gemaakt uiteraard.

De oorzaak van clusterhoofdpijn

Vanuit regulier perspectief is het niet bekend wat de oorzaak is van clusterhoofdpijn. Het komt voor in families over meerdere generaties heen som evenwel  is nog steeds niet duidelijk waarom sommige mensen clusterhoofdpijn krijgen en andere niet. Vanuit de jarenlange behandeling van hoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en sinds enkele jaren ook CPH hoofdpijn is het duidelijk dat de hoofd oorzaak gezocht moet worden in traumatische ervaringen in het verleden. Lees hierover meer bij hoofdpijn aanbevelingen. Zodra de spanning daarvan in beweging komt en het energie systeem van de klant gaat verlaten zien we door de clusterhoofdpijn oorzaak aanpakken een reductie in frequentie en intensiteit van de aanvallen.