Meteen naar de inhoud
Home » Hoofdpijn Soorten » Stress Hoofdpijn en de gouden tip

Stress Hoofdpijn en de gouden tip

Stress Hoofdpijn of spanningshoofdpijn is een veel voorkomende vorm. De pijn vormt zich in een band rond het hoofd met uitstraling naar het achterhoofd en de nek. Nog specifieker een strakke band om hoofd en duizelig zijn de klachten. De spanningshoofdpijn medicatie betreft pijnstillers. In het Engels heet deze vorm van hoofdpijn Tension Headache. De derde vorm in de onderstaande figuur. Indien je hoofdpijn aan 1 kant hebt betreft het migraine. Hoofdpijn en misselijk duidt in diezelfde richting. Hoofdpijn vanuit nek verhelpen vraagt dezelfde aanpak.

soorten hoofdpijn
soorten hoofdpijn

Een stress of spanningshoofdpijn is over het algemeen een milde tot matige pijn in jouw hoofd. Deze wordt vaak omschreven als het voelen van een strakke band om het hoofd. Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm. De oorzaken nog niet goed begrepen in de reguliere zorg. Hoofdpijn achter oog betreft Clusterhoofdpijn. Hoofdpijn Voorhoofd Ogen betreft sinus hoofdpijn.

Episodische stress hoofdpijn of spanningshoofdpijn

Episodische spanningshoofdpijn kan 30 minuten tot een week duren. Frequente episodische spanningshoofdpijn treedt minder dan 15 dagen per maand op gedurende ten minste drie maanden. Frequente episodische spanningshoofdpijn kan chronisch worden.

Chronische hoofdpijn of spanningshoofdpijn

Dit soort hoofdpijn houdt uren aan en kan continu zijn. Als uw hoofdpijn zich gedurende minstens drie maanden 15 of meer dagen per maand voordoet worden ze als chronische hoofdpijn beschouwd.

Oorzaken van deze vorm van hoofdpijn

De oorzaak van alle hoofdpijn vormen hoofdpijn is regulier gezien niet bekend. Vroeger dachten experts dat spanningshoofdpijn het gevolg was van spiercontracties in het gezicht, de nek en de hoofdhuid. Ook dacht men dat deze vorm het gevolg was van verhoogde emoties en spanning. Maar uit onderzoek blijkt dat spiercontractie niet de oorzaak is. De meest voorkomende theorie ondersteunt een verhoogde gevoeligheid voor pijn. Verhoogde spiergevoeligheid een veel voorkomend symptoom kan het gevolg zijn van een gesensibiliseerd pijnsysteem. Vanuit mijn perspectief klopt dit omdat het pijnlichaam zich bevindt in het lucht element ook in en rondom het hoofd.

dubbele octahedron of pyramide ons pijnlichaam
dubbele octahedron of pyramide ons pijnlichaam

De oorzaak van stress hoofdpijn is gelegen in een onderliggend trauma welke de lichtlijnen uit balans brengt. Dit kan zijn oorsprong vinden in een fysiek ongeluk waarbij het hoofd is geraakt of een emotionele botsing met een volwassene vanuit de vroege kindertijd. In onderstaand figuur uit het door mij gepubliceerde boek Oneness Effort zie je dat de kwestie stresshoofdpijn zichtbaar boven water uitsteekt. De andere lagen beschrijven het onderbewuste opgeslagen hartzeer waartoe je allereerst spiritueel dient te ontwaken. Hier voor open dient te staan.

stress hoofdpijn oorzaken onderliggend hartzeer
stress hoofdpijn oorzaken onderliggend hartzeer

Trauma oorzaak van stress hoofdpijn

Door een trauma zit er heel veel angst en vrees energie in jouw auraveld opgeslagen. Deze angst houdt je klein waardoor je niet genoeg ruimte kan innemen. Dit kan de belangrijkste veroorzaker zijn van jouw spanningshoofdpijn. Jouw energie om meer ruimte in te willen nemen ontbreekt, omdat deze als het ware wegvloeit in een zwart gat. Net zoals in de ruimte als je wel eens zwarte gaten hebt bestudeert.

Bij alle vormen van acute en chronische en zeker bij spanningshoofdpijn heb ik een uitgesproken mening. Het behandelen van alle soorten hoofdpijn met verschillende klachten is gestoeld op het meer dan 25 jaar. De aanpak is primair samengevat als volgt:

  1. Het rechtzetten van 2 lichtlijnen in het hoofd
  2. Het activeren van 2 lichtlijnen in het hoofd
  3. De intentie hanteren dat de lijnen in nieuwe configuratie blijven
  4. Hartzeer oplossen een traumatische ervaring uit het verre verleden.

De aanpak voor jouw hoofdpijn is gestoeld op de Heilige Geometrie van ondermeer de hyper-octaëder hetgeen ons pijnlichaam symboliseert. Door het uitlijnen en heractiveren van lichtlijnen verdwijnt het gewaar worden van de chronische pijn. Het bovenstaande figuur geeft een vier dimensionale weergave van deze geometrische vorm.

Triggers spanningshoofdpijn

Stress is de meest gemelde trigger.

Complicaties op werk & inkomen en gezinsleven

Omdat spanningshoofdpijn zo vaak voorkomt, is het effect op de arbeidsproductiviteit en de algehele kwaliteit van leven aanzienlijk. De veelvuldige pijn kan ertoe leiden dat je niet in staat bent om te werken. Misschien moet je thuisblijven van jouw werk. En als je wel naar jouw  werk gaat, is jouw vermogen om te functioneren minder.

Het voorkomen van stress hoofdpijn

Naast regelmatige lichaamsbeweging kunnen technieken zoals yoga en stressmanagement helpen om de stress te verminderen. Alles wat je helpt te ontspannen zoals diep ademhalen, yoga, meditatie en progressieve spierontspanning kan een verbetering opleveren.

Kies niet voor het aanpassen van levensstijl

Dit zijn de reguliere adviezen voor in deze richting:

  • Krijg genoeg slaap en ook weer niet te veel slaap.
  • Rook niet.
  • Sport regelmatig.
  • Eet regelmatig uitgebalanceerde maaltijden.
  • Drink 1,5 tot 2 liter  water per dag.
  • Beperk alcohol, cafeïne en suiker.

Goed bedoeld evenwel geloven wij niet primair in levensstijl aanpassing om hoofdpijn te verhelpen of zelf te voorkomen.

stress hoofdpijn verstoring energieveld
stress hoofdpijn verstoring energieveld

Samenvatting spanningshoofdpijn

De spirituele betekenis van spanningshoofdpijn is een onderliggend trauma emotioneel of fysiek. We nemen acute en chronische hoofdpijn klachten serieus. De spirituele hoofdpijn oorzaken behandelen we energetisch. Zie je graag in mijn praktijk in de regio Haarlem of op de online cursus met de intentie om een einde te maken aan jouw strakke band om hoofd en duizelig klachten of te wel stress hoofdpijn !