Partner ondersteunen bij clusterhoofdpijn

Hoe kan je jouw partner ondersteunen? Chronische clusterhoofdpijn kan ernstige psychologische veranderingen bij een persoon veroorzaken. Iemand die elke dag met een positieve energie begon, zal bijna niet meer lachen. Hun denkproces is volledig verstoord en de manier waarop ze eenvoudige dingen in het leven benaderen, kan veranderen. Het is heel gebruikelijk dat chronische clusterhoofdpijn patiënten PTSS ontwikkelen. Zelfs als ze momenteel geen clusterhoofdpijn hebben, is de angst voor de volgende er altijd. Het is ook gebruikelijk om alles te verliezen, van je baan tot je beste vrienden, aangezien chronische clusterhoofdpijn ervoor zorgt dat veel mensen zichzelf isoleren. Het wordt moeilijk om enige vreugde te vinden om met anderen over te praten.

De angst dat een aanval plots overvalt buitenshuis

Een grote angst om het huis te verlaten en een aanval te krijgen terwijl je in het openbaar bent, kan zich ontwikkelen. Het verder isoleren van de patiënt. Het is een goed idee om te zorgen dat je partner een kaart bijzicht heeft waarop CH in het kort wordt uitgelegd en instructies om je niet naar het ziekenhuis te sturen. Deze kan ingezet worden zodra iemand te opdringerig is om 112 te bellen.

partner ondersteunen clusterhoofdpijn
partner ondersteunen clusterhoofdpijn

De angst dat de aanvallen niet meer overgaan

Na voldoende tijd van herhaalde aanvallen, wordt het erg moeilijk om aan iets anders te denken dan aan de clusterhoofdpijn aanvallen. De persoon kan dan zijn gedachten niet alleen richten op hoe de aanvallen hun eigen leven verwoesten, maar ook op hoe ze het gevoel hebben dat ze hun dierbaren qua geluk met zich mee naar beneden trekken. Er kunnen zelfmoordgedachten ontstaan. En het aantal zelfmoorden bij mensen die aan clusterhoofdpijn hebben geleden, is hoger dan bij mensen die ze niet hebben. Het is zeer waarschijnlijk dat een persoon met clusters nog nooit iemand anders heeft ontmoet die echt aan de aandoening lijdt.

Aanbeveling voor partner ondersteunen

Mijn eerste aanbeveling zou zijn om een steungroep te vinden. Een ondersteuningsgroep voor clusterhoofdpijn zou fantastisch zijn. Er zijn enkele zeer goede online. Het heeft een geweldig effect om te weten dat je niet de enige bent die hiermee te maken heeft. Anderen horen vertellen wat hen heeft geholpen en niet heeft geholpen, kan hoop geven. Ten tweede, wees er gewoon om te luisteren. Probeer de emoties en gedachten die ze uiten niet te veroordelen, ook al lijken ze voor jou misschien irrationeel. Vaak helpt het om een deel van die innerlijke pijn te verlichten door gewoon te kunnen praten over wat er in hun hoofd omgaat.

Clusterhoofdpijn en suïcidale gedachten

Zorg ervoor dat u het verschil begrijpt tussen iemand met suïcidale gedachten en iemand die daadwerkelijk suïcidaal is. Sommigen fantaseren misschien over zelfmoord met deze aandoening, maar dat betekent niet noodzakelijk dat de persoon naar die gedachten zal handelen. Als de persoon depressiever lijkt te worden, en je voelt dat je niet in staat bent om de steun te zijn die je denkt nodig te hebben, neem dan zeker contact op met een professional voor hulp. Clusterhoofdpijn en zelfmoord problematiek hangen nauw samen helaas. Je partner ondersteunen hiermee is belangrijk.

Clusterhoofdpijn en verschil hoofdpijn

Het is heel moeilijk voor iemand die deze aandoening niet heeft gehad om te begrijpen wat het met een persoon doet. Mensen met clusterhoofdpijn horen veel te vaak van goedbedoelende mensen dat ze ook hoofdpijn krijgen. Er zijn geen overeenkomsten tussen clusterhoofdpijn en alledaagse hoofdpijn, stresshoofdpijn of zelfs migraine. Als je zorgzaam bent of een geliefde hebt die chronische clusterhoofdpijn heeft, wees dan sterk.

Ik weet dat het kijken naar iemand in je buurt waar je doorheen gaat, ervoor kan zorgen dat je onderweg hulp nodig hebt. Het is fysiek en emotioneel vermoeiend voor degenen rond de clusterhoofdpijn patient. Realiseer je alsjeblieft dat de persoon die je steunt oprecht dankbaar is dat je er bent. Ook al lijkt het soms niet zo.

Partner ondersteunen door aanbevelingen van cliënten te laten lezen

Na meer dan 20 jaar gewerkt te hebben aan een complementaire behandeltechniek voor alle soorten hoofdpijn kwamen uiteindelijk de laatste 5 jaar ook clusterhoofdpijn en CPH hoofdpijn patiënten op mijn pad. Het werd opnieuw oefenen met patiënt om te testen wat wel en niet werkte. Net als bij migraine ontstond hetzelfde beeld een sterkte reductie van het aantal aanvallen en de intensiteit van elke aanval. Het onderliggende hartzeer weghalen van oude traumatische ervaringen bleek relatief vaker aan de orde bij clusterhoofdpijn cliënten. Jouw partner ondersteunen kan je ook doen door te attenderen op combinatie van life coaching en energetische therapie.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.