Soorten hoofdpijn

De afgelopen 25 jaar ben ik vele soorten hoofdpijn tegen gekomen bij patiënten in mijn praktijk. Voor dat ik hier mee over vertel zetten we het onderscheid van de hoofdpijnen eerst op een rij. Heb een andere meer spirituele kijk op de oorzaken hoofdpijn. De onderstaande figuur geeft aan waar de pijn zit voor een eerste diagnose. De reguliere geneeskunde kan de oorzaak niet echt achterhalen en stellen een diagnose op basis van symptomen. Deze symptomen zetten wij bij elke type hoofdpijn op een rij. Laat evenwel jouw diagnose altijd door een huisarts of een neuroloog vastellen om vervolgens direct voor een complementaire behandelmethode te kiezen waar 25 jaar aan gewerkt is om deze te verfijnen. De reguliere aanpak lost jouw hoofdpijn niet op omdat deze gericht is op symptoombestrijding.

soorten hoofdpijn
soorten hoofdpijn

Spanningshoofdpijn of stress hoofdpijn

Bij deze vorm zit de spanning als een strakke band om je hoofd. Voor meer informatie zie spanningshoofdpijn. Deze komt vaker voort uit hartzeer dan vanuit de shock vanuit een fysiek ongeluk. Het hartzeer veroorzaakt stress en een psychische belasting zoals zorgen en piekeren. Het kan braakneigingen geven. Ook zijn er patiënten welke overgevoelig zijn voor licht en geluid. Het is de meest voorkomende hoofdpijn. Het kan een constante pijn geven aan beide kanten van het hoofd. Terug trekken in een donkere kamer met iets warms op het hoofd of in de nek helpt veel patiënten enigszins. Er zijn meer vrouwen dan mannen die last hebben van stress hoofdpijn.

Medicatie afhankelijke Hoofdpijn (MOH)

Deze vorm van hoofdpijn is meestal chronisch en meer dan 2,5 tot 3 dagen per week. De oorzaak hiervan ligt in het meer dan 3 maanden gebruiken van pijnstillers, preventieve middelen tegen migraine, koffie, alcohol of chocolade. De laatste 3 elimineren wordt eerst geadviseerd om deze uit te sluiten.

Clusterhoofdpijn of oogmigraine of hoofdpijn achter de ogen

Bij deze variant heb je hoofdpijn achter een oog. Oogmigraine heet ook wel clusterhoofdpijn. Het is een vorm welke door lichte medicijnen nauwelijks te behandelen is. Alleen zware medicijnen helpen de pijn te verlichten. Kies voor een aanpak welke naar de oorzaken gaat. En medicijngebruik overbodig maakt. klik op de vooruit en achteruit symbolen naast te handen om alle aanbevelingen te lezen.

Hoofdpijn Voorhoofd of Sinus Hoofdpijn

Bij deze vorm zit de pijn achter het voorhoofd en bij de jukbeenderen. Hoofdpijn bij het voorhoofd is een vorm welke jarenlang weg kan blijven en zich opeens weer manifesteert. Het wordt ook wel sinus hoofdpijn genoemd.

Migraine Hoofdpijn

Bij deze soort zit de pijn eigenlijk altijd aan één kant van het gezicht; de linkerkant of de rechterkant. Vaak is dit migraine. Deze vorm gaat gepaard met klachten zoals misselijkheid, gal spugen en je opsluiten in een donkere kamer. Na elke migraine aanval heb je hersteltijd nodig om je vitaliteit te heroveren. Ook met gebruik van pijnstillers hebben veel patiënten deze tijd ook nodig. Bij vrouwen lopen deze aanvallen vaak synchroon met hun cyclus. De impact op iemands sociale leven met migraine is serieus. Meestal kan er niet gepland worden, treden de aanvallen regelmatig op tijdens weekend of vakanties, werkgevers vinden het niet zo prettig en heeft het financiële impact qua kosten en carrière mogelijkheden.

Hoofdpijn Achterhoofd bij de occipitalis neuralgie

Een vierde minder bekende oorzaak van hoofdpijn vanuit nek is een chakra onderaan de schedel waar de nek stopt. Deze chakra is verbonden met de kleine hersenen en is verantwoordelijk voor de communicatie met andere dimensies. De kleine hersenen representeren ons innerlijke kind. Het mentale denken heeft hier geen invloed op en kan dus geen invloed uitoefenen op de interpretatie van ontvangen informatie. In de reguliere geneeskunde is hieraan een zenuw verbonden. Deze tracht de spanning vanuit het chakra te kanaliseren.

hoofdpijn achterhoofd occiputaal
hoofdpijn achterhoofd occiputaal

Hoge Bloeddruk Hoofdpijn

Hoge bloeddruk hoofdpijn wordt veroorzaakt door de stress op je hart. Deze druk reflecteert of straalt uit naar je hoofd toe. Het kan stekende, bonkende, drukkende en milde tot extreme hoofdpijnklachten geven. De locatie kan zijn aan de linkerkant, rechterkant, voorkant of achterkant van je hoofd. Branderigheid van ogen, rood doorlopen ogen of een rode vlek zijn hoge bloeddruk symptomen. Laat je bloeddruk meten bij de huisarts! Kramp in en achter je oog wijst meer op clusterhoofdpijn.

Hoofdpijn bij kinderen

Dit ontstaat meestal als gevolg van een verwaarloosde hersenschudding na een ongeval. De hoofdpijnklachten zijn niet de enige gevolgen van een ongeluk waar het hoofd geraakt wordt. Verandering in slaap en eetgewoonten, overdreven vaak huilen, evenwichtsproblemen, prikkelbaarheid, lusteloosheid, vermoeidheid, sufheid en apathie zijn nog enkelen symptomen. Een hersenschudding is een post traumatische hoofdpijn. Waarna complicaties kunnen optreden zoals epilepsie, draaiduizeligheid, leerstoornissen en loopproblemen. Maar liefst 200.000 kinderen hebben last van migraine hoofdpijn. Braken en misselijkheid zijn dan de belangrijkste uitdagingen voor ouders om hen bij te staan.

Soorten hoofdpijn passeerden allemaal de revue en methode werkt

Voor alle typen hoofdpijn werkt de ontwikkelde methode. Het is evenwel een aanpak voor cliënten welke open staan voor spiritualiteit. Welke naar hun gevoel en verdriet willen gaan. Voor de oorzaak fysiek ongeluk hoeft dat overigens niet. Voor de oorzaak traumatische ervaring uit kindertijd wel. Life coaching i.c.m. Stop Migraine kunnen beiden online gevolgd worden. Je bent ook van harte welkom voor een serie energetische therapie behandelingen in mijn praktijk en wel voor alle soorten hoofdpijn!

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.