Wat zijn de oorzaken en symptomen van oogmigraine?

Oogmigraine, een aandoening waarvan veel mensen niet weten wat het is en wat de oorzaken en symptomen zijn. Het wordt ook wel oculaire migraine genoemd. Dit is vanuit de reguliere geneeskunde gezoen een neurologische aandoening waarbij mensen last hebben van aanvallen van migraine-achtige pijn die gepaard gaat met visuele stoornissen. Hier zullen we met 123hoofdpijnweg.nl dieper ingaan op de oorzaken en symptomen van oogmigraine, en hoe het op een alternatieve wijze behandeld kan worden.

oogmigraine
oogmigraine

Wat is oogmigraine?

Een oogmigraine is een aandoening waarbij mensen last hebben van aanvallen van scherpe pijn in of rond het oog. De klachten kunnen verschillend zijn en meestal gaan ze gepaard met een afname van het gezichtsvermogen. Oogmigraine is een vrij zeldzame aandoening, maar het kan zeer ernstig zijn.

Oogmigraine wordt meestal geassocieerd met migraine, maar het is een andere aandoening. Hoewel het meestal het oog aantast, kan het ook gepaard gaan met andere symptomen zoals hoofdpijn gepaard met misselijkheid en braken. De oorzaken zijn vaak onbekend. Er wordt gedacht dat het geassocieerd is met een verstoorde neurotransmissie in de hersenen. In sommige gevallen kan oogmigraine of spanningshoofdpijn ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen of worden veroorzaakt door stress of vermoeidheid.

De symptomen van deze aandoening zijn vaak hevige pijn in of rond het oog. Deze pijn kan variëren van een doffe pijn tot een intense, scherpe pijn. Mensen kunnen ook last hebben van een verslechtering van hun gezichtsvermogen, zoals dubbelzien of blinde vlekken. Sommige mensen kunnen ook last hebben van hoofdpijn, misselijkheid en braken.

De behandeling van oogmigraine is afhankelijk van de oorzaak. Sommige mensen kunnen baat hebben bij het nemen van pijnstillers of het gebruik van kalmerende middelen. In sommige gevallen kan oogmigraine ook worden behandeld met botox of andere injecties. De behandeling kan ook worden versterkt door stressvermindering en een gezonde levensstijl. En ten slotte met hele speciale energetische therapie. Daarover later meer.

Wat zijn de oorzaken van oogmigraine?

Het ziektebeeld is een neurologisch syndroom waarbij een persoon een plotselinge, intense pijn in het oog ervaart. Deze aandoening kan optreden in één of beide ogen en kan gepaard gaan met visuele verstoringen, zoals flitsen, golven en lichtflitsen. Hoewel de oorzaken van oogmigraine nog niet volledig begrepen zijn, wordt aangenomen dat ze worden veroorzaakt door een abnormale activiteit van het zenuwstelsel.

Het diagnosticeren is geen eenvoudige taak. De diagnose wordt meestal gesteld na een uitgebreid onderzoek waarbij wordt gekeken naar de symptomen en de medische geschiedenis van de patiënt. Er worden ook verschillende tests gedaan om andere oogaandoeningen uit te sluiten.

De meest voorkomende oorzaken vanuit de reguliere geneeskunde van zijn stress, vermoeidheid, veranderingen in de bloeddruk, bepaalde medicijnen, te veel koffie en alcohol, te veel licht, stof en rook. Sommige mensen kunnen ook oogmigraine ervaren na het eten van bepaalde voedingsmiddelen zoals kaas, chocolade, citrusvruchten en zuivelproducten. Vanuit de alternatieve geneeskunde en mijn eigen jarenlange praktijkervaring zie ik de oorzaak liggen bij ongelukken en emotionele trauma’s uit de vroege kindertijd of zelfs de zwangerschap.

Samengevat de oorzaken zijn onder andere:

 • Stress
 • Veranderingen in het hormoonniveau
 • Gebrek aan slaap. (Check onze slaapcursus Lekker Opnieuw Leren Slapen)
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Veranderingen in het dieet
 • Spanning als gevolg van een oud trauma

Wat zijn de symptomen van oogmigraine?

Een oogmigraine is een frequent voorkomende vorm van migraine die optische aura’s veroorzaakt. Oogmigraine is een vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door een gestoorde visuele ervaring, meestal alleen aan één oog. Deze aandoening kan variëren van mild tot ernstig en kan worden veroorzaakt door stress, vermoeidheid, hormonale veranderingen of een combinatie van factoren.

Symptomen kunnen omvatten:

 • De ervaring van een lichtflits, meestal aan één oog.
 • Een vervaging of verduistering van het gezichtsvermogen.
 • Kleurveranderingen in het gezichtsveld.
 • Visuele hallucinaties, waaronder wazig zien, lichtflitsen, sterretjes of vlekken.
 • Hoofdpijn of pijn aan de achterkant van het hoofd.

Hoe wordt oogmigraine in de reguliere geneeskunde behandeld?

Oogmigraine wordt meestal vanuit regulier perpectief behandeld met medicijnen, waaronder triptanen, NSAID’s en anticonvulsiva. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een aanvullende behandeling te krijgen, zoals psychotherapie of acupunctuur. Bovendien kunnen lifestyle-veranderingen, zoals het verminderen van stress, het toevoegen van extra slaap, het verminderen van cafeïne-inname en het aanpassen van het dieet, helpen bij het leefbaar maken.

De alternatieve behandeling omvat voornamelijk het verminderen van de frequentie en het voorkomen van aanvallen. En bovendien de trauma’s als gevolg van een ongeluk en of emoties uit de vroege kindertijd. De behandeling kan variëren van medicijnen zoals triptanen, antidepressiva, anti-epileptica, bloeddrukverlagers en beta-blokkers, tot preventieve therapieën zoals biofeedback, acupunctuur, massage en yogatherapie.

Behandeling en preventie van oogmigraine

Als je last hebt van oogmigraine, overleg dan met je arts om de beste behandeling en preventie te bepalen. De behandeling is gericht op het verminderen van de symptomen en het verminderen van de frequentie en ernst van de aanvallen. Er zijn verschillende opties voor de behandeling. Een van de meestvoorkomende behandelingen is het gebruik van medicijnen. Er zijn verschillende medicijnen die helpen bij het verlichten van de symptomen van oogmigraine. Deze medicijnen kunnen worden voorgeschreven door een arts en zijn meestal niet verkrijgbaar zonder recept.

Er zijn ook een aantal natuurlijke behandelingen die kunnen worden gebruikt om de symptomen van oogmigraine te verlichten. Deze behandelingen kunnen helpen om de frequentie en ernst van de aanvallen te verminderen en omvatten normaal gesproken onder meer het verminderen van stress, het reguleren van de slaap, het vermijden van blootstelling aan triggers en het eten van een gezond dieet. Onze spirituele aanpak is een behandeling 1 op 1 in de praktijk, behandeling 1 op 1 op afstand of groepsgenezing met lotgenoten op afstand. Bij 123hoofdpijnweg.nl balanceren we drie lichtlijnen in en rond jouw hoofd en voor oogmigraine nog een aantal extra lijnen.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.