Hoofdpijn achter oog: impact en oorzaken

De impact van hoofdpijn achter het oog is iets wat veel mensen dagelijks ervaren. Of het nu een scherpe stekende pijn is of een constante druk, het kan een enorme invloed hebben op ons dagelijks leven. Maar wat zijn eigenlijk de oorzaken van deze specifieke hoofdpijn en wat is de meest slimme behandelmethode?

Het lastige van hoofdpijn achter het oog is dat het verschillende oorzaken kan hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn een te hoge spanning van de oogspieren, migraine, griep of een voorhoofdsholteontsteking, maar er bestaan ook andere oorzaken voor deze vorm van hoofdpijn.

Wat veroorzaakt hoofdpijn achter het oog?

Een van de meest voorkomende oorzaken is spanning en stress. Wanneer we gestrest zijn, spannen we vaak onze spieren aan, wat kan leiden tot hoofdpijn, inclusief pijn achter het oog.

Een andere mogelijke oorzaak is oogproblemen. Als je bijziend of verziend bent, kan dit druk uitoefenen op je ogen en leiden tot hoofdpijn achter het oog. Hetzelfde geldt voor mensen die veel tijd achter een computer doorbrengen en oogvermoeidheid ervaren. Bovendien kunnen sinusinfecties ook hoofdpijn achter het oog veroorzaken. Wanneer de sinussen ontstoken raken, kan dit druk uitoefenen op de oogzenuw en leiden tot pijn in dat gebied. Zo kan de pijn ook ontstaan bij het voorhoofd, linkerkant of rechterkant van het hoofd.

Wat kan je er zelf aan doen?

Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar voor hoofdpijn achter het oog. Een veelvoorkomende behandeling is het gebruik van pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol. Daarnaast kan het helpen om je ogen rust te geven door regelmatig pauzes te nemen tijdens het werken op een computer of het lezen van een boek. Als de hoofdpijn wordt veroorzaakt door spanning of stress, kunnen ontspanningsoefeningen zoals yoga of meditatie helpen om de pijn te verminderen. Bovendien kan het raadplegen van een optometrist of oogarts je helpen om eventuele oogproblemen op te sporen en te behandelen.

Veelvoorkomende symptomen van hoofdpijn achter het oog

Hoofdpijn achter het oog of achter allebei de ogen kan bij zowel het linker- als het rechteroog optreden. Een van de meest voorkomende symptomen van deze hoofdpijn is een scherpe en stekende pijn die zich concentreert rond het ooggebied. Dit kan gepaard gaan met een drukkend gevoel of een brandend gevoel achter het oog. Sommige mensen ervaren ook gevoeligheid voor licht of geluid, misselijkheid en zelfs overgeven. Een ander veelvoorkomend symptoom is een bonzende pijn die pulserend aanvoelt. Deze kloppende pijn kan zich verspreiden naar het voorhoofd, de slapen en de nek. Soms kan het ook gepaard gaan met visuele stoornissen, zoals wazig zien of het zien van flikkeringen of flitsen.

Wat kunnen oorzaken zijn van hoofdpijn achter de ogen?

De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Vermoeide ogen
 • Oogontsteking
 • Griep
 • Droge ogen
 • Sinusitis of sinus-infectie
 • Hersentumor
 • Bijholte of voorhoofdholte ontsteking
 • Oogzenuw beschadigd
 • Hormoon fluctuaties

Ook kan hoofdpijn tijdens de zwangerschap zich tussen de 12 weken en 16 weken plots voordoen. Daarnaast is het vaak gekoppeld aan de menstruatie cyclus.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Hier zijn enkele rode vlaggen om op te letten:

 1. Plotselinge en ernstige pijn: Als je plotseling hevige pijn achter het oog ervaart, kan dit een teken zijn van een ernstige aandoening zoals een migraineaanval, clusterhoofdpijn of glaucoom. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken als je deze symptomen ervaart.
 2. Veranderingen in het gezichtsvermogen: Als je merkt dat je gezichtsvermogen verandert of verslechtert tijdens episodes van hoofdpijn achter het oog, kan dit wijzen op een ernstigere aandoening zoals een netvliesloslating of een ooginfectie. Een oogarts kan je helpen om de oorzaak van deze veranderingen vast te stellen en de juiste behandeling aan te bieden.
 3. Aanhoudende symptomen: Als je last hebt van aanhoudende hoofdpijn achter het oog die niet lijkt te verdwijnen, zelfs niet na het nemen van pijnstillers of het proberen van ontspanningstechnieken, is het verstandig om een arts te raadplegen. Dit kan een teken zijn van een chronische aandoening zoals spanningshoofdpijn of een sinusinfectie.

Hoe hoofdpijn achter het oog te behandelen met medicatie

Een arts zal een grondige diagnose stellen door je medische geschiedenis te evalueren en mogelijk aanvullende tests uit te voeren, zoals een MRI of CT-scan, om andere onderliggende oorzaken uit te sluiten.

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om de pijn van hoofdpijn achter het oog te verlichten. Deze kunnen variëren van vrij verkrijgbare pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol tot voorgeschreven medicijnen zoals triptanen of ergotaminen. Het is belangrijk om met je arts te overleggen over de meest geschikte behandelingsoptie voor jou, afhankelijk van de ernst en frequentie van je hoofdpijn achter het oog.

Het reguliere stappenplan voor hoofdpijn achter het oog met migraine pillen kent 4 fasen. De eerste fase betreft pijnstillers zoals paracetamol, ibuprofen, aspirine, naproxen en diclofenac. De nadelige gevolgen op de lange termijn voor je gezondheid worden hierbij sterk onderschat. Het kan een snelle oplossing voor je hoofdpijn zijn, echter blijven de aanvallen terugkomen. Ook bij langdurig gebruik van de zwaardere medicatie zijn de gevolgen op lange termijn onbekend.

Wat kan je doen als je hoofdpijn achter de ogen hebt?

Naast medicatie zijn er ook enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen om hoofdpijn achter het oog te voorkomen. Allereerst is het belangrijk om je stressniveaus onder controle te houden, omdat stress een veelvoorkomende trigger kan zijn voor deze vorm van hoofdpijn. Regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en een gezond dieet kunnen ook bijdragen aan het verminderen van de frequentie en intensiteit van de hoofdpijn. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens het werken op een computerscherm en ervoor te zorgen dat je een ergonomische werkplek hebt om oogspanning te voorkomen.

hoofdpijn-achter-oog-verstoring-energieveld

Wat is de spirituele oorzaak van pijn achter het oog?

Hartzeer van een traumatische ervaring of van een fysiek ongeluk zijn wat mij betreft na 30 jaar behandelen van cliënten bij 123hoofdpijnweg.nl de 2 belangrijkste hoofdpijn oorzaken. Er is dan sprake van clusterhoofdpijn of CPH-Hoofdpijn. Heb je pijn achter oog? Kijk iets verder naar de onderliggende spirituele oorzaken. In het onderstaande figuur uit mijn boek Oneness Effort voor spiritueel ontwaken staan de zeven factoren opgesomd vanuit het onderbewuste.

hoofdpijn achter ogen

Relevante veel voorkomende soorten hoofdpijn

Hoofdpijn achter de ogen is vaak gerelateerd aan clusterhoofdpijn. Maar er zijn ook diverse ander soorten hoofdpijn die een oorzaak kunnen zijn.

Migraine is geen hersenaandoening waar je hoofdpijn van krijgt. Heb je druk achter de ogen en zie je wazig? Ben je lichtgevoelig of ben je misselijk? Heb je de uitstralende pijn aan één kant van je hoofd? Dan kan je last hebben van migraine.

Oogmigraine. Dit is een zeldzame vorm van ernstige hoofdpijn. Deze pijn zit meestal aan één kant van het hoofd en meestal rond één oog. Toch heb ik bij 123hoofdpijnweg.nl cliënten gezien waarbij de pijn van oog wisselde. Wil je continue in beweging blijven om de pijn draaglijk te maken? Dan kan de diagnose clusterhoofdpijn zijn. Een ander benaming is oogmigraine.

CPH-hoofdpijn of de ziekte van Sjaastad is de meest zeldzame en extreme vorm en naar mijns inziens een combinatie van clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. Ook hier zit de hoofdpijn rondom of achter het oog en soms afwisselend bij 1 van beiden ogen welke ook traant en vaak rood doorlopen is. De frequentie van het aantal aanvallen per dag kan oplopen tot 40. Het wordt ook wel de zelfmoordhoofdpijn genoemd.

soorten hoofdpijn

Alternatieve behandeling voor hoofdpijn achter oog zonder pijnstillers?

Kies voor een innerlijke spirituele aanpak welke het aantal aanvallen en de intensiteit van elke aanval steeds verder reduceert, totdat je er structureel vanaf bent. Dit is het doel met de behandelingen bij 123hoofdpijnweg.nl. Ik zie je graag eerdaags in mijn praktijk voor een serie energetische therapie behandelingen in de regio Haarlem.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.