Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een van de meest voorkomende hoofdpijnvormen, waarvan de oorzaak regulier gezien onbekend is. De pijn zit als een band rondom het hoofd welke beknellend aanvoelt. Je kunt een chronische spanningshoofdpijn hebben, maar ook kan het om een lichte of extreem zware clusterhoofdpijn gaan. Voor de behandeling van alle vormen van spanningshoofdpijn kan je terecht bij 123hoofdpijnweg.nl!

Wat is spanningshoofdpijn?

Bij spanningshoofdpijn gaat het om 1 van de meeste voorkomende hoofdpijnvormen. De oorzaak is vanuit de reguliere zorg onbekend. Het wordt ervaren als een beknellende band rondom het hoofd. Zwaardere vormen van spanningshoofdpijn kunnen op migraine hoofdpijn lijken door de bijkomende symptomen van overgevoeligheid voor prikkels en misselijkheid. Het geeft dagelijks veel praktische problemen voor patiënten.

De meest kenmerkende symptomen

 • Misselijkheid
 • Een strakke band rondom het hoofd
 • Schouderpijn en stijfheid
 • Licht en geluid gevoeligheid
 • Drukkende pijn aan beide zijden van het hoofd
 • Uitstraling naar de hals

Diagnose en behandeling van spanningshoofdpijn

Als je last hebt van spanningshoofdpijn dan is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose. Jouw arts kan jouw medische geschiedenis doorlopen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om de diagnose te bevestigen. De behandelingsopties voor spanningshoofdpijn kunnen variëren, afhankelijk van de ernst en frequentie van de symptomen. Jouw arts kan medicijnen voorschrijven om de pijn te verlichten, zoals pijnstillers of spierontspanners. Of je doorverwijzen naar fysiotherapie.

Vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals ibuprofen of paracetamol, kunnen de symptomen tijdelijk verlichten. Het is echter van cruciaal belang om de aanbevolen dosering te volgen en een arts te raadplegen als de hoofdpijn aanhoudt of verergert.

Soorten spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn verergert niet bij inspanning. De intensiteit van deze hoofdpijn vorm is meestal matig of mild te noemen. De duur van de aanval verschilt van persoon tot persoon. Je kan last hebben van chronische, episodische of milde spanningshoofdpijn hebben:

 • Chronische spanningshoofdpijn: hoofdpijn komt de helft van de maand maand voor, tenminste gedurende 3 opeenvolgende maanden.
 • Af en toe spanningshoofdpijn: hoofdpijn komt de helft van de maand voor, afgewisseld met periodes van rust.
 • Milde spanningshoofdpijn: je hebt sporadisch hoofdpijn.

soorten hoofdpijn

Oorzaak spanningshoofdpijn regulier

De oorzaak van is regulier gezien niet bekend. Vroeger dachten experts dat spanningshoofdpijn het gevolg was van spiercontracties in het gezicht, de nek en de hoofdhuid. Ook dacht met dat een gevolg van verhoogde emoties, spanning of stress was. Maar uit onderzoek blijkt dat spiercontractie niet de oorzaak is. De meest voorkomende theorie ondersteunt een verhoogde gevoeligheid voor pijn. Verhoogde spiergevoeligheid een veel voorkomend symptoom kan het gevolg zijn van een gesensibiliseerd pijnsysteem. De oorzaak voor spanningshoofdpijn wordt verder vaak geassocieerd met:

 • Overbelasting van kauwspieren
 • Bloedarmoede
 • Hoge bloeddruk
 • Tandziekte
 • Allergie
 • Misbruik van pijnstillers
 • Moeheid
 • Fysieke inspanning
 • Een verkeerde lichaamshouding
 • Te veel koffiedrinken
 • Hormonale schommelingen
 • Verkoudheid

Reguliere preventie en behandelmethoden

Om spanningshoofdpijn te behandelen, kan je zelf eerst aan symptoombestrijding doen door paracetamol te slikken als pijnstiller. Dit is alleen praktisch haalbaar zolang je sporadisch spanningshoofdpijn hebt. Wat minder goed bekend is, is het feit dat regelmatig gebruik van pijnstillers ook weer hoofdpijn veroorzaakt.

Pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen zijn vaak de eerste keuze voor milde tot matige spanningshoofdpijn. Voor ernstigere gevallen kan jouw arts ook ontstekingsremmers of spierontspanners voorschrijven om de symptomen te verlichten. Het gebruik van pijnstillers is evenwel niet de structurele oplossing, welke je zou wensen.

Preventieve aanpak door aanpassen levensstijl en zelfzorg

Het nemen van preventieve maatregelen voor spanningshoofdpijn is essentieel om je kwaliteit van leven te verbeteren en hoofdpijnklachten te verminderen. Door triggers te identificeren, stress te beheersen, ergonomie op de werkplek te optimaliseren en gezonde levensstijlveranderingen door te voeren, kun je de kans op spanningshoofdpijn aanzienlijk verminderen. Het is belangrijk om deze maatregelen serieus te nemen en consistent toe te passen voor de beste resultaten.

Een van de eerste stappen bij het voorkomen van spanningshoofdpijn is het identificeren van de triggers. Stress, slechte houding, vermoeidheid en oogbelasting zijn enkele veelvoorkomende triggers. Door deze triggers te herkennen, kun je proactief stappen ondernemen om ze te vermijden.

 1. Stress en spanning: Het is geen geheim dat stress een tol kan eisen van ons lichaam, en spanningshoofdpijn is vaak een direct gevolg van overmatige stress. Wanneer we stress ervaren, hebben onze spieren de neiging zich te spannen, vooral in het nek- en schoudergebied. Deze spierspanning kan leiden tot hoofdpijn die varieert van mild tot ernstig.
 2. Slechte houding en spierspanning: In de door technologie gedreven wereld van vandaag is het gemakkelijk om de gewoonte te krijgen om gedurende langere tijd onderuit te zakken of een slechte houding aan te houden. Helaas kan dit bijdragen aan het ontstaan van spanningshoofdpijn. Wanneer we een verkeerde houding aannemen, kunnen de spieren in onze nek en schouders gespannen raken, wat leidt tot spierspanning en daaropvolgende hoofdpijn. Door onze houding aan te pakken en bewuste inspanningen te leveren om de juiste uitlijning te behouden, kunnen we de spanning op deze spieren verlichten en de frequentie van spanningshoofdpijn verminderen. Stressverminderingstechnieken, zoals diepe ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga, kunnen spierspanning verlichten en ontspanning bevorderen.
 1. Dieet- en levensstijlfactoren: Onze keuzes op het gebied van voeding en levensstijl kunnen een aanzienlijke invloed hebben op onze algehele gezondheid, inclusief het optreden van spanningshoofdpijn. Van bepaalde voedingsmiddelen, zoals vleeswaren, kaas en chocolade, is bekend dat ze bij sommige personen hoofdpijn veroorzaken. Bovendien kunnen factoren als uitdroging, gebrek aan slaap en overmatig cafeïnegebruik ook bijdragen aan het ontstaan van spanningshoofdpijn.

 

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.